20 Mar

Dolfinarium wil werknemers van 50+

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

Het Dolfinarium in Harderwijk is op zoek naar oudere werknemers. Twintig vacatures zijn er, en vijftig sollicitanten. Vandaag waren de ouderen uitgenodigd voor een selectiedag.

Marten Foppen is directeur van het Dolfinarium. Hij legt uit waarom hij 50-plussers wil. "Ze zijn niet vaak ziek, hebben een hoge productiviteit en hebben een schat aan ervaring", zegt Foppen. "En veel bezoekers van het Dolfinarium zijn boven de 50. Die mensen vinden het fijn om (ook) aangesproken te worden door leeftijdsgenoten."

Waar voor hun geld

Foppen vindt dat zijn voorbeeld gevolgd moet worden. "Ik zou echt alle werkgevers willen oproepen: waarom geen oudere werknemers in dienst nemen? Het is ongelooflijk belangrijk voor bedrijven om ervoor te zorgen dat je personeelsbestand evenwichtig is."

Maar ja, een werknemer van pakweg 61 jaar is wel een stuk duurder dan ééntje van 24. "Dat is een korte termijn-gedachte. Natuurlijk moet je kosten controleren, maar uiteindelijk gaat er erom dat je bezoekers waar biedt voor hun geld. Daar gaan we voor", aldus Foppen.

Bij het sanitair

De ouderen - sommigen al een paar jaar zonder werk - zijn zichtbaar al hartstikke blij dat ze überhaupt zijn uitgenodigd. "Het is gewoon ontzettend moeilijk een baan te vinden als je ouder dan 50 bent", zegt een van de sollicitanten. "Ik heb ook het idee dat mijn brieven zo aan de kant worden geschoven. Dat er niet eens serieus naar wordt gekeken. Daarom vind ik het zo leuk wat het Dolfinarium vandaag doet. Dan merk je toch: hé, er wordt nog aan ons gedacht."

"Ik zie mezelf hier echt wel werken ja", zegt een sollicitant die nu nog werkzaam is bij blindeninstituut Bartimeus in Doorn. "Maar binnenkort lig ik eruit. Ze hebben een goedkopere kracht in dienst genomen. Toen ik de uitnodiging kreeg voor vandaag, sprong ik echt een gat in de lucht. En het maakt niet uit waar ze me strakjes eventueel neerzetten: al is het bij het sanitair."

Door
1 reactie.

Laat uw reactie achter

Dit bericht delen