17 Apr

Pulitzer-prijzen voor Weinstein-onthullingen en rapper Kendrick Lamar

Kendrick Lamar is de eerste rapper ooit die een Pulitzer-prijs heeft gewonnen. De prestigieuze Amerikaanse prijzen voor journalistiek, literatuur, theater en muziek werden gisteravond uitgereikt in New York. Lamar won de Pulitzer voor muziek met zijn album Damn, dat vorig jaar uitkwam.

Het is voor het eerst in de 100 jaar dat de muziekprijs wordt uitgereikt dat een artiest wint die geen jazz of klassieke muziek maakt. Lamar werd geroemd om zijn "diepe teksten en mix van onder meer hiphop, soul, funk, poëzie".

De Amerikaanse krant The New York Times en het tijdschrift The New Yorker ontvingen prijzen voor hun artikelen over de van seksueel misbruik beschuldigde filmbaas Harvey Weinstein. De kranten kregen de Pulitzer voor 'publieke diensten' vanwege hun "explosieve en impactvolle journalistiek".

Andere kranten die in de prijzen vielen, waren The Washington Post, The Post en The Times. The Washington Post won de prijs voor onderzoeksjournalistiek met hun publicatie over de omstreden Republikein Roy Moore. De krant bracht het ontuchtschandaal rond Moore aan het licht.

The Post en The Times moesten hun prijs voor beste nationale reportage delen. Die ontvingen ze voor artikelen over de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen in 2016.

Ook een fotograaf won een Pulitzer. Ryan Kelly nam de prijs in ontvangst voor een foto van het moment waarop een auto meerdere mensen aanreed tijdens een protest in Charlottesville.

De Pulitzer-prijzen worden al sinds 1917 uitgereikt. De Amerikaanse krantenmagnaat Joseph Pulitzer bedacht de uitreiking.

Door
(0 reacties).

Laat uw reactie achter

Dit bericht delen